Види віників для лазні та сауни
Будь віник складається з гілок різних дерев: листяної частини і пов'язаних живців. Вплив його на організм людини здійснюється в двох напрямках: фізичному (своєрідний масаж) і біологічне (вплив біологічно активних речовин, які містяться в гілках, листі і нирках). Кожен віник володіє своїми специфічними властивостями.
Дубовий віник надає на шкіру тіла протизапальну дію, а також сприяє підвищенню її пружності. Він дуже корисний людям з жирною шкірою. В дубових листках багато білків, пектинів, цукру, кислот і крохмалю, але особливо багато в них дубильних речовин. Віники з дубових гілок мають приємний запах, благотворно впливають на нервову систему, усувають головний біль, задишку, болі в серці, дратівливість, а також нормалізують сон і покращують настрій. Слід враховувати, що вони володіють певною жорсткістю, тому розтирання ними не рекомендуються, а похльоскування слід проводити обережно.
Гарним дубовим віником вважається той, який був нарізаний і пов'язаний певний час - з середини липня до середини серпня. Це час на Русі доводилося на дві релігійні свята: Свята Трійця і Успіння Пресвятої Богородиці. Якщо у вас немає ніякої інформації про час заготівлі віника, виберіть найкращий з наявних. Для цього слід уважно їх розглянути. У хорошого дубового віника сухе листя повинні бути свіжими і зеленими, але не жовтими, гілки - тонкими, а листя - довгими і різьбленими. Візьміть його в руку - він повинен бути легким. Потім поплескайте їм по руці: крім шелесту листя, ніяких сторонніх звуків бути не повинно. Зрозуміло, жолуді на гілках говорять про пізньому збиранні гілок. Дубові віники дуже міцні, в досвідчених руках парильника вони зберігаються протягом декількох десятків відвідин парилки.
Березовий віник володіє очищує властивістю, він знімає больові відчуття в м'язах і суглобах, прискорює загоєння саден і ран, а також вельми ефективний при дерматитах і екземі. У листі берези містяться вітамін С, провітамін А, ефірні масла і дубильні речовини. Такий віник робить шкіру гладкою та еластичною, надаючи їй здоровий колір. Повітря при його використанні розширює бронхи, полегшуючи утруднене дихання. У парній він є незамінним способом очищення органів дихання, що особливо важливо для курців, які вирішили розлучитися з цією шкідливою звичкою. Віник з березових гілок має відмітну особливість, яка характеризується підвищеною «мылкостью», тому його застосовують для інтенсивного розтирання.
Зрізати гілки берези можна тільки тоді, коли листя стануть гіркими на смак, а не солодкуватими. Найвдаліша пора для цього -період літнього сонцестояння. Зрізати гілки потрібно з дерева, що росте на узліссі, відкритих місцях або на краю лісових масивів. Дерева, які стоять у центрі березового гаю, краще чіпати, оскільки віники з них виходять важкими і жорсткими. Слід вибирати тонкі, гнучкі і довгі гілки, пишно оповиті листям.
Липовий віник володіє всіма властивостями липи як лікарської рослини. Листя цього дерева містять велику кількість ефірних масел і бактерицидних речовин. Липовий віник більш запашний, ніж березовий, але поступається йому по міцності. Він ефективно прискорює потовиділення, усуває головний біль та заспокоює нервову систему, а також добре допомагає при ревматизмі суглобів. Вважається, що такий віник можна використовувати для виведення піску і каміння з нирок.
Заготовлювати липовий віник потрібно з початку червня до середини липня на убуваючому місяці.
Кропив'яний віник чинить виражену протизапальну дію. Він незамінний при невралгії, подагрі і радикуліті, а також прискорює циркуляцію крові в кровоносних судинах, що викликає зниження артеріального тиску, усунення болю і розслаблення нервової системи. Має він і безсумнівним косметичним ефектом: після такої обробки шкіра рожевіє, а її еластичність підвищується. Кропив'яний віник повністю віддає всі свої цілющі властивості, тому використовують його тільки один раз.
Віник повинен бути невеликим. Перш ніж використати його за призначенням, його треба двічі протягом 3 хвилин опускати спочатку в гарячу, а потім у холодну воду. Проводити їм слід тільки легке похльоскування.
Заготовлювати кропив'яний віник треба в травні-червні, вибираючи дорослі рослини без коріння.
Ялівцеві віники володіють сильною бактерицидною і дезинфікуючим властивостями. Ялівець виділяє в 6 разів більше фітонцидів, ніж інші хвойні дерева, і в 15 разів більше, ніж листяні. Такі віники містять велику кількість ефірних масел, що додають цій рослині неповторний аромат, а також різні органічні кислоти, смоли, вітаміни, дубильні речовини і гіркоти. Жалить цей віник немилосердно, тому він призначений для любителів. Застосування ялівцевих віників корисно при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, туберкульозі, набряках, патології нирок, печінки і жовчних шляхів, а також при різних висипах на шкірі та корості.
Заготовляють ялівцевий віник в червні-серпні, зрізають тільки бічні гілки і зберігають їх у темному прохолодному місці.
До процедури хвойний віник треба запарювати в окропі протягом 30 хвилин, а масаж з його використанням повинен бути легким і нетривалим.
Хвойні віники не потрібно запасати про запас: вони цілий рік не втрачають голок. Для них краще всього використовувати гілки ялини, ялиці і кедра, оскільки інші породи досить колючі. Приготувати такий віник можна безпосередньо перед відвідуванням парної, при цьому, природно, зберігаються всі корисні речовини і не губляться цілющі властивості. Застосовуються такі віники при підвищеній пітливості, для лікування ревматизму, рахіту, подагри, різних алергій, шкірних захворювань і ран, що загоюються, а їх аромати відмінно тонізують шкіру і організм в цілому. Також можна розсипати хвою на полиці і полежати на зеленому масажному килимі.
Евкаліптовий віник особливо популярний на Кавказі, але і в Росії знаходиться багато любителів, які віддають йому перевагу. Ефірне масло евкаліпта пригнічує збудників інфекційних захворювань і сприяє усуненню туберкульозних бактерій. Такий віник вельми ефективний при захворюваннях горла і органів дихання, нежиті, фурункулах, невралгії, ударах, розтягненнях і болях в суглобах. У парильні його використовують в основному для полегшення дихання, їм проводять тільки помахивания і погладжування.
Для ширяння віники заготовляють у серпні-вересні, а для приготування настоїв і мастил - в листопаді-грудні.